سیستم های بهره برداری آب و فاضلاب درباره وبلاگ با سلام -هدف از راه اندازی این وبلاگ آشنایی بیشتر با مباحث آب و فاضلاب و مدیریتی است. از تمامی علاقه مندان دعوت می شود در این زمینه با نظرات سازنده و ارائه مطالب جدید من را یاری نمایند . با سپاس مسعود براری نويسندگان محاسن سپتیک تانک ـ سرعت اجرا ـ مناسب برای زمین هایی که قدرت جذب بسیار کمی دارند و یا مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی در آن بالا باشد ـ به دلیل استقرار در زمین مکانی را اشغال نمی نماید ـ هزینه بسیار مناسب ـ بدلیل عدم استفاده از وسایل الکترومکانیکال نیازی به تعمیر و هزینه نگهداری و اپراتور ندارد. ـ پیش تصفیه و تصفیه مقدماتی فاضلاب بهداشتی واحدهای مسکونی، مجتمع های تجاری و اداری، هتل ها و رستوران ها به دلیل قوانین شهرداری و سازمان حفاظت محیط زیست ـ حذف ذرات قابل ته نشینی، چربی و روغن های موجود در فاضلاب رستوران ها و سالن های غذا خوری جهت جلوگیری از پر شدن سریع چاه جذبی و گرفتگی لوله ها به سبب تجمع چربی و ذرات درشت قابل ته نشین ـ متعادل سازی و پمپاژ فاضلاب در سیستم های تصفیه فاضلاب ـ بهبود عملکرد و کاهش هزینه های نگهداری شبکه جمع آوری فاضلاب و تصفیه خانه فاضلاب پیشنهاد می گردد، قبل اتصال انشعاب فاضلاب واحدها به شبکه فاضلاب، ابتدا فاضلاب به سپتیک تانک، سپس پساب آن به شبکه هدایت گردد تا از گرفتگی های متعدد شبکه، پس زدگی فاضلاب، رسوب گذاری و تجمع بیش از حد فضولات در شبکه، فرسودگی و خوردگی زود هنگام شبکه و هدر رفت سرمایه های مالی و انسانی تا اندازه بسیار زیادی جلوگیری به عمل آید.
طراحی سپتیک تانک ـ طول انباره مستطیل شکل را 2 تا 4 برابر پهنای آن انتخاب می کنند. ـ عمق موثر برای انباره باید 1.2 متر باشد، عمق موثر عبارتست از فاصله آزاد فاضلاب تا کف تانک. ـ فاصله سطح فاضلاب تا سقف انباره حداقل باید 30 تا 40 سانتی متر باشد. ـ برای زلال سازی بهتر فاضلاب، معمولاً سپتیک تانکها را دو یا سه مخزنه می سازندکه حجم قسمت اول را دو برابر حجم قسمتهای بعدی طراحی می کنند که این امر به منظور جلوگیری از نوسانات سطحی فاضلاب و طولانی تر کردن تخلیه لجن صورت می گیرد. ـ ضریب تبدیل آب مصرفی به فاضلاب معمولاٌ برابر 80 درصد در نظر گرفته می شود. ـ میزان تولید فاضلاب با توجه به سرانه مصرف آب و ضریب تبدیل آن به فاضلاب برای زمان ماند 12 تا 15 ساعت (به دلیل عدم حضور پرسنل عملیاتی در طول روز) طراحی می گردد. ـ برای بازدید، تمیز کاری و تعمیر کردن تانک، تعبیه دریچه آدم رو ضروری است. ـ به منظور جلوگیری از حرکت اغتشاشی فاضلاب ورودی که ممکن است موجب خروج کف ناشی از عمل تجزیه فاضلاب گردد، از مانع استفاده می کنند. این مانع ممکن است با نصب سه راهی و تغییر جهت دادن لوله ورودی داخل تانک از حالت افقی به عمودی عملی گردد. معمولاً انتهای لوله ورودی را حدود 30 سانتی متر و انتهای لوله خروجی فاضلاب را 45 سانتی متر پایین تر از سطح آزاد فاضلاب نصب می کنند. ـ در حال حاضر حداکثر جمعیتی که می توان فاضلاب حاصل از فعالیت آنها را با سپتیک تانک تصفیه نمود 300 تا 400 نفر توصیه شده است. ـ با نصب دیواره در داخل فضای سپتیک تانک حجم آن را به دو قسمت تقسیم می کنند، بطوریکه حجم فضای مربوط به ورود فاضلاب دو برابر حجم فضای قسمت خروجی باشد. ـ برای محاسبه حجم سپتیک تانک اطلاع از مقدار فاضلاب جمع آوری شده در شبانه روز در ساختمان ضروری است. ـ حجم سپتیک تانک بر حسب مقدار فاضلاب تخلیه شده در آن متفاوت و بشرح زیر است: 1. اگر حجم فاضلاب جمع آوری شده در شبانه روز تا 2 متر مکعب باشد، حجم تانک 3 متر مکعب منظور می شود. 2.اگر حجم فاضلاب 2 تا 6 متر مکعب باشد، حجم تانک 1.5 برابر حجم فاضلاب محاسبه می گردد. 3.اگر حجم فاضلاب 6 تا با400 متر مکعب شد حداقل حجم تانک مطابق رابطه زیر بدست می آید:
V=4.5+0.78Q مقدار فاضلاب جمع آوری شده در شبانه روز Q= حداقل حجم سپتیک تانک V=
حوضچه چربی گیر در ساختمانهای مجهز به آشپزخانه بزرگ و در موسساتی که مقدار فاضلاب آشپزخانه زیاد باشد، حوضچه چربی گیر ضروری است. حجم حوضچه چربی گیر 5 لیتر برای هر نفر کافی است و حداقل حجم قابل قبول نیز 120 لیتر می باشد. انواع سپتیک سپتیک تانک ها معمولا از جنس بتنی،پلی اتیلن،فایبرگلاس تولید می شوند. استفاده از نوع بتنی آن امروزه بعلت مشکلات ذیل در حال کاهش بوده و جای خود را به نوع پلی اتیلنی یا فایبرگلاس داده است: مزایای بسیار زیاد پلی اتیلن سبب شده است که استفاده از آن در ساخت سپتیک تانک ها بصورت روز افزونی گسترش یابد. مهمترین مزایای این سپتیک تانک ها عبارتند از: 1ـ مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی و شرایط محیطی نامناسب 2ـ آب بندی کامل سپتیک تانک و عدم انتشار هیچ گونه آلودگی به خارج از آن 3ـ جدار بسیار مقاوم در برابر فشارهای وارده از سوی خاک اطراف سپتیک تانک 4ـ سرعت بالا در ساخت، نصب و راه اندازی 5ـ سبکی وزن و سهولت در حمل و نصب 6ـ امکان جابجایی سپتیک تانک حتی چند سال پس از نصب و راه اندازی اولیه 7ـ مقاوم در برابر هرگونه خوردگی 8ـ عدم نیاز به عملیات ساختمانی در محل برای ساخت سپتیک تانک در حال حاضر با توجه به اینکه دستگاه های سپتیک تانک پلی اتیلنی بدون نیاز به دیوار چینی در اطراف و یا ساپورت گذاری قابل دفن داخل زمین هستند و سپتیک تانک فایبرگلاس نیاز به دیوار چینی و اجرای سقف دارند، رتبه استفاده از سپتیک تانک پلی اتیلنی در اولین رتبه قرار گرفته است و مصرف آن روز به روز در حال گسترش است. موضوعات |
|||
![]() |